Keresés ebben a blogban

2013. december 17., kedd

Sütés karácsonyra

Sziasztok!
Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt időben nem tudtam írni a bejegyzéseket, de nagyon be voltam táblázva. Most viszont egy olyan bejegyzést teszek közzé, amelyben a karácsonyra fogunk készülődni, mégpedig a sütésben. Én cukrásznak készülök, úgyhogy nagyon imádok sütni, és ez az az ünnep, amikor rengeteget süthetek, mert széles a választék. Szerintem vágjunk is bele! :)

1. Mézeskalács
Szerintem már mindenki sütött életében legalább egyszer mézeskalácsot, de ha nem, akkor itt az alkalom. Ha valakinek esetleg nem lenne meg a recept, akkor itt van az, amit én szoktam használni:

Hozzávalók

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg Rama
  • 50 dkg liszt
  • 1 db egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítés

1.A mézet felmelegítjük, majd beletesszük a felkockázott Ramát, valamint a cukrot és addig keverjük, amíg a Rama és a cukor el nem olvad.

2.A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a fűszereket, majd a közepébe mélyedést készítünk, melybe belecsurgatjuk a mézes keveréket, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, majd átgyúrjuk kézzel is. Ha már összeállt a tészta, hűtőbe rakjuk fél órára, hogy a fűszerek összeérjenek benne.

3.Fél óra elteltével a hűtőből kivéve meleg helyen hagyjuk kicsit a tésztát, hogy puha legyen, majd kettévesszük és kissé még átgyúrjuk. Ha száraz lenne kevés tejet adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk.

4.A formát Ramával megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük.

5.A díszítéshez 2 db tojásfehérjét jó keményre felverünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg átszitált porcukrot, amivel még bő 15 percig keverjük. Ha túl kemény lenne a máz, egy kevés citromlével lazíthatunk rajta. Díszíthetjük ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel és színes dekorral is.
Akár még otthon óvodás gyerekekkel is elkészíthető, nem annyira macerás. Én az ez évi karácsonyra mézeskalács házikót fogok készíteni, remélem, hogy sikerülni fog.
2. Brownie

Én személy szerint rendszeresebben szoktam ilyet sütni, mert nagyon egyszerű és viszonylag gyorsan meg is van. Ha valaki nem tudná, akkor itt a receptje:


Hozzávalók

  • 30 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 10 dkg Rama
  • 4 tojás
  • 26 dkg étcsokoládé
  • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítés

1.A tojást összemixeljük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk a Ramával, majd beleöntjük a cukros tojásba és összemixeljük, végül apránként hozzáadjuk a lisztet.

2.A sütőt 180 fokra hevítjük. Egy tepsit kikenünk Ramával, majd beleöntjük a brownie alapot és 20 perc alatt megsütjük. A teteje szilárd lesz, a közepe ragadós marad.

Ezt általában fagyival (vaníliás) szokták enni, de szerintem fagyi nélkül is megállja a helyét. (Persze ez csak csakis saját vélemény!!!)

3. Vörösboros-csokoládés kuglóf

Én először akkor ettem ilyen kuglófot, amikor az osztályfőnököm hozott. Isteni volt!!! Úgy gondoltam,hogy én is keresek egy ilyen receptet, és meg is lett:

Hozzávalók

  • A tésztához
    20 dkg Rama 
    20 dkg cukor
    2 csomag vaníliás cukor
    4 tojás
    28 dkg liszt
    1 csapott evőkanál keserű kakaópor
    fél kiskanál őrölt fahéj
    1 csomag sütőpor
    1,75 dl vörösbor
    10 dkg étcsokoládé
  • A forma kikenéséhez
    Rama
  • A mázhoz
    6 dkg étcsokoládé
    6 dkg tejcsokoládé
    0,5 dl főzőtejszín

Elkészítés

A puha Ramát a kétféle cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet a kakaóval, a fahéjjal és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a borral együtt. Az étcsokoládét apróra vágjuk, vagy reszeljük, szintén a tésztába keverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát egy Ramával kikent kuglóf formába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon 180-fokon sütjük, kb. 1 órát. Hűlni hagyjuk. A mázhoz a kétféle csokoládét vízgőzre állítva felolvasztjuk. A tejszínt hozzákeverjük, majd amikor kissé kihűlt, a kuglófra kenjük, vagy locsoljuk. Megvárjuk amíg megdermed rajta, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Hát ennyit szántam volna ebben a bejegyzésemben, és ha szeretnétek a blogon valami változást észlelni, akkor csak írjátok meg ezt kommentbe, és megpróbálom teljesíteni. Szünetig még nem biztos, hogy tudok felrakni bejegyzést, de megpróbálok. Ó, és hogy el ne felejtsem: HA VALAKI TUD CSOKIS/KAKAÓS MARLENKA RECEPTET, AZ LEGYEN SZÍVES MEGÍRNI NEKEM KOMMENTBE, VAGY AZ E--MAIL CÍMEMRE!!! KÖSZI (doraberkenyes@freemail.hu)

Majd jövök a következő bejegyzéssel. Addig is: SZIASZTOK!!! PUSZI: DÓRI:)